Monessa paikassa kuulee puhuttavan siitä, miten kamalan kalliiksi vauvan saaminen tulee. Pitää ostaa niin paljon tavaraa! Se on kyllä totta, että vauvaa varten taloon kertyy ihan hillitön määrä tavaraa, mutta kuinka paljon se maksaa? Suomen Kuvalehti oli selvittänyt vauvan ensimmäisen vuoden "kustannusarvion" ja summa oli reilu 5000 euroa.

Kalleintahan vauvan saamisessa on se, että toinen puolisko joutuu jäämään pois töistä ja näin perheen tulot puolittuvat yleensä ainakin 9kk ajaksi. Siinä tapauksessa, että molemmat vanhemmat ovat olleet töissä ennen vauvaa. Töistä pois jäämistä lukuunottamatta en oikein ymmärrä tätä, että vauvan hankkiminen tulisi jotenkin erityisen kalliiksi. Kalliiksi tulee auton vaihtaminen, asunnon hankkiminen tai sisustuksen muuttaminen, mutta liittyvätkö ne sitten vauvaan onkin eri asia. Kyllähän noita ^ harrastetaan ihan ilman vauvaakin ;)

Sen lisäksi, että vauvaan menevää rahamäärää päivitellään, monet hankkii vauvalle jo etukäteen tavaroita, joita ei voi tietää varmasti tarvitsevansa ja joita ei ihan varmasti tarvitse. Kyllä, sorrun tähän itsekin :)

Vaikka meille tulee toinen lapsi, olen silti joutunut hankkimaan vauvalle ihan älyttömästi tavaraa. Lähinnä sen takia, että myin kaiken esikolta jäävän heti pois, enkä jättänyt (onneksi) varastoihin pyörimään. Ehkä olisin jättänytkin, jos tietäisin ettei muuteta jatkuvasti ;)

En ole laskenut paljonko olen käyttänyt vauva kakkoseen rahaa, mutta yritän tässä samalla tehdä jonkinlaisen arvion. Tämä on puhdas arvio, koska ihan varmasti unohdan jotakin!

IMG_1728-normal.jpg

Lipasto vauvanvaatteille 20e. Vauvan sänky äitiyspakkauksesta 0e, kankaat ja nauha 38e.

Samalla tässä lipaston tuunauskuvia:

2014-06-12%2008.58.23-normal.jpg

Paperi pari euroa.

2014-06-12%2009.13.29-normal.jpg

Vauvan vaatteet, pääosin 0 euroa, saatu siskolta ja ystäviltä, osa tehty itse. Karkea ylöspäin pyöristetty arvio itse kirppiksiltä ostamistani vaatteista yhteensä 30 euroa.

IMG_1731-normal.jpg

Vaunut Ainon jäämistöä, maksoivat silloin 20 euroa.

IMG_1742-normal.jpg

Tuplarattaat (ei varmaan edes tarvita, kun Aino jo itse kävelee) 15 euroa. Punainen koppa erikseen ostettu, mutta saa kiinnitettyä näihin rattaisiin 5e.

IMG_1738-normal.jpgIMG_1737-normal.jpgIMG_1739-normal.jpg

Samainen koppa toimii matkasänkynä reissussa ja kuljetuskoppana. Mahdollisesti myös perhepedissä alkuvaiheessa, ettei tarvitse pelätä kääntyvänsä vauvan päälle. (Erikseen matkasänkykin löytyy, säilytetty Ainolta, ehkä kaks kertaa käytetty... Maksoi 5 euroa.)

IMG_1741-normal.jpgIMG_1740-normal.jpg

Iso tilava hoitolaukku 3e.

IMG_1735-normal.jpgIMG_1736-normal.jpg

Turvakaukalo Ainon jäämistöä maksoi 120e uutena.

IMG_1734-normal.jpg

Kantoreppu 4e.

IMG_1732-normal.jpg

Tuttipullo 8e, liivinsuojuksia, roskiksia, pumpulipuikkoja ja muuta pientä sälää ehkä 10e edestä. Tähän en ota mukaan pakollisiksi hankittaviksi tarvikkeiksi mitään, minkä saa äitiyspakkauksessa, esim. hammasharja, sinkkivoide, tuo vihreä purulelu mikä kuvassa, kynsisakset, kylpylämpömittari, pehmeä hiusharja, rasva ym. koska jokainen voi valita tuon äitiyspakkauksen ja se on ilmainen. Lisäksi tutin, toisen tuttipullon (kuvassa) ja d-vitamiinin saa neuvolasta ilmaiseksi.

IMG_1733-normal.jpg

Hoitopöytä 10e. Vaippapaketti 2e, rintapumppu Ainon jäämistöä maksoin siitä 15e. Harsot 15e. Hoitopöydässä kiinni oleva roskis ja säilytysrasia 8e. 

10312608_10152385086574626_8357071843975

Kylpytuki 1e. Amme löytyy ennestään, maksoi aikanaan 3e.

IMG_0556-normal.jpg

Sitteri 6e. Syöttötuolikin löytyy jo ennestään, maksoi silloin 20e.

IMG_0554-normal.jpg

Yht. 347 euroa.

Tietenkin vauvakuluiksi voi vielä laskea kaikki äidin must hankinnat, eli raskausajan vaatteet, imetysajan vaatteet ja muut äidin tarvikkeet (imetykseen liittyvät tarvikkeet). Näihin on tässä raskaudessa mulla mennyt ylöspäin arvioiden sellainen 200 euroa, vaikka raskausajan vaatteita sain paljon kavereilta ilmaiseksi olen myös ostanut raskausvaatepaketin 50 eurolla, toisen 20 eurolla ja lisäksi muutaman mekon kesäksi ihan uutena, joten vaatteisiin on mennyt paljon rahaa (eikä mulla silti ole mitään päälle laitettavaa...)

Yht. noin 547 euroa. + lääkkeet n.100€. 

Lisäksi vauvan juoksevia kuluja vuoden ajalla on ainakin:

-vakuutus (alussa noin 400e/vuosi)

-lääkärikäynnit

-lääkkeet

-korvike/piltit

-mahdolliset harrastukset, (vauvauinti esimerkiksi huimat 15e/kerta useilla paikkakunnilla)

-(kesto)vaipat

-vaatteet, kengät

Osa vapaaehtoisesti valittavissa, osa ei.

Näistä ^ meidän perhe ei ottanut vauva II:lle vakuutusta, koska UNOHDETTIIN se. Vauvavakuutuksen ottamiselle on tietty määräaika, milloin sen saa ottaa. Seuraava mahdollisuus on sitten kun vauva on jo syntynyt.. Ylimääräisistä lääkärikäynneistä ei ole vielä tarvinnut maksaa, lääkkeisiin eli ihan perus raskausajan vitamiineihin, rautalisään, magnesiumiin ym. on mennyt kyllä varmaan ainakin 100 euroa, ne on niin kalliita. Korvikkeita ja pilttejä ei toivon mukaan tarvita ensimmäisen vuoden aikana, ja vaippakulutkin pysyi ainakin esikoisesta meillä suht kohtuullisina kestojen ansiosta. Luulen, että harrastuksetkin jää aika vähiin ekan vuoden aikana. Esikoisen kanssa on saanut kokea vauvauinnin ja muskareiden "ihanuuden" eikä mulla ole ainakaan tällä hetkellä mitään hinkua harrastaa alle 1 veen kanssa muuta kuin läheisyyttä ja läsnäoloa ;)

5000 euroa en näistä kaikista yhteensä saa millään meidän perheen kuluiksi, siis jos mietin esikoisen vauvavuotta tai nyt tulevan vauvan tähän mennessä kertynyttä summaa. Toki tuo määrä voi nousta huimaksi ihan jo pelkästään sillä, että vauvalla on joku sairaus tai vaikka vain allergia, joka vaatii erityistä ruokavaliota tai lääkkeitä.

Eli summa summarum, jos olen jotain oleellisen tärkeää unohtanut ja pyöristetään vielä vähän ylöspäin tätä arviota, niin meillä on mennyt vauvaan tähän mennessä noin 700 euroa. Eli saadaan käyttää tulevan 12kk aikana 4300 euroa vaippoihin ja muuhun kuluvaan hyödykkeeseen, että päästään Suomen Kuvalehden arvioon ;)

Mutta hei, meillähän on se isomman auton osto edessä, joten saadaan summaa kirittyä varmasti aika pikaisesti! ;)