IMG_8634-normal.jpg

Noniin, kotona toivuttu pari päivää, voi taas palata Pariisin fiiliksiin ;) Oli kyllä tosi ihana reissu, ihanat muistot jää ja toisaalta myös kaipuu palata sinne uudestaan. Jos päästäisi miehen kanssa kahdestaan joku kevät tai sitten koko perheellä Disney Worldiin. Keväällä tai kesällä Pariisissa on varmasti kaunista! Meidän ajankohtahan oli säiden puolesta vähän ankea, kuten kuvistakin huomaa, mutta toisaalta taas ei ollut sesonki noissa nähtävyyspaikoissa niin ei tarvinnut jonottaa läheskään niin kauan. Ja sateen suhteen olimme myös aika onnekkaita, kun satuimme olemaan joka kerta sisätiloissa, kun sadetta tuli alas.

2014-02-05%2008.10.51-normal.jpg

Saavuimme keskiviikkona puolilta päivin Pariisiin ja pienehkön harhailun jälkeen löydettiin hotellille. Metrolla ei ajettu kertaakaan harhaan, mutta muutama askel tuli otettua ekojen päivien aikana väärään suuntaan. Onneks meillä oli hyvä raamattu mukana:

IMG_8479-normal.jpg

En ole siis koskaan mennyt metrolla itsekseni, edes Helsingissä. Mutta aika nopeasti tuon systeemin ymmärtää ja on kyllä tosi helppo ja edullinen tapa liikkua paikasta toiseen.

Ensimmäinen ateria syötiin tällaisessa ravintolassa.

IMG_8478-normal.jpgIMG_8481-normal.jpgIMG_8480-normal.jpg

Sipulikeitto oli ihanaa. Mutta suolaa ranskalaiset ei taida hirveesti ruuanlaitossa käyttää!

Lähdettiin heti ekana päivänä Eiffel tornille, ettei vaan jää näkemättä!

Ensimmäinen vilaus tornista:

IMG_8490-normal.jpg

Tilpehöörin myyjiä alkoi olla heti metron kulmilta saakka:

IMG_8499-normal.jpg

IMG_8501-normal.jpgIMG_8500-normal.jpg

IMG_8511-normal.jpgIMG_8512-normal.jpg

Jono lipunmyyntiin ja turvatarkastus (liput 9e tai 15e huipulle):

IMG_8517-normal.jpg

Hissi ensimmäisille tasoille:

IMG_8518-normal.jpg

IMG_8504-normal.jpg

Jonottamisessa kesti aika kauan, vaikka jono oli tosiaan melko lyhyt. Tähän kannattaa varmasti varata koko päivä, jos tulee kauniimpana päivänä/sesonkina. Tuuli oli aika kova, ja hissimatka tuohon toiselle tasanteelle jo niin päätähuimaava, että ei puhettakaan ylätasanteelle uskaltautumisesta :S

Champ de Mars:

IMG_8535-normal.jpg

Kun pääsin huipulle, oli jo näin pimeää.

IMG_8525-normal.jpgIMG_8538-normal.jpg

La Seine.

IMG_8540-normal.jpg

Musee de la Marine:

IMG_8551-normal.jpg

Riemukaari.

IMG_8569-normal.jpg

Näin korkealla, vaikka vain 2. tasanteella.

IMG_8576-normal.jpg

Onneks siellä oli hyvät aidat, koska tuuli oli aika kova! :)

IMG_8581-normal.jpg'

Näin pitkä matka olisi ollut vielä ylöspäin....

IMG_8566-normal.jpg

Hissikuilussa:

IMG_8606-normal.jpg

Sain itsestänikin huonon kuvan kaukolaukaisimella tornissa. Äiti kun ei uskaltautunut torniin ollenkaan.

IMG_8587-normal.jpg

Reissuhan meni näitä kylttejä seuraillen...

IMG_8584-normal.jpg

Torni kauniissa iltavalaistuksessa:

IMG_8610-normal.jpgIMG_8615-normal.jpg

Ja lopuksi koko torni alkoi vielä tuikkimaan:

IMG_8629-normal.jpg

Vaikka sää olikin melko hyvä, tornissa ollessa ei satanut vettä eikä ollut kovin kylmäkään (Suomeen verrattuna) niin sormet oli valokuvaamisestakin niin kohmeessa, että pitihän tämän jälkeen saada vähän lämmikettä :P:

IMG_8649-normal.jpgIMG_8650-normal.jpgIMG_8651-normal.jpg

Seuraavana aamuna käsityömessuille, jonne meillä oli 5 päivän rannekkeet. Yksi metroväli ja vähän matkaa ratikalla niin olimme perillä.

IMG_8654-normal.jpg

Joku muukin oli lähtenyt messuilemaan. Noin 2000 ihmistä/pvä liikkui tuolla.

Myyjien lisäksi messuilla oli erilaisia pajoja, joihin sai osallistua ja opetella uutta:

IMG_8659-normal.jpgIMG_8662-normal.jpgIMG_8665-normal.jpgIMG_8666-normal.jpgIMG_8669-normal.jpgIMG_8672-normal.jpgIMG_8673-normal.jpgIMG_8674-normal.jpgIMG_8675-normal.jpg

Ristipistotöiden myyjillä oli ihan mielettömiä töitä esillä. Hyvä myyntikikka laittaa noita valmiita kauniita esille, tulee fiilis, että kyllä itsekin pystyy siihen ;)

Ostinkin eniten ristopistotöitä koko messuilta.

IMG_8686-normal.jpgIMG_8687-normal.jpgIMG_8689-normal.jpg

Tässä ensimmäisen päivän shoppailuja:

IMG_8695-normal.jpg

Aakkoset, jotka on pitänyt ostaa jo pitkään. Vauvan essu, joka menee kaverin juuri syntyneelle Saimi -tyttärelle. Korviksia itselle. Avaimenperä ristipistot ja tuo ihana nalle meidän vauvalle, (olisi ollut myös pinkkejä tai sinisiä nalleja, mutta otin valkoisen, kun ei vielä tiedetä sukupuolta) johon saa pistellä nimen tai muuta essuun <3

IMG_8698-normal.jpg

Ihania nappeja! Koon kertoo limsapullon korkki.

IMG_8702-normal.jpg

Yllättävää messuissa oli se, ettei siellä myyty juuri lainkaan käsityöläisten valmiita tuotteita, vaan tarvikepaketteja. Valmiit tuotteet oli esillä myyjien seinillä, ja he möivät tällaisia paketteja, joista voi sitten itse tehdä. Suomeenkin voisi tämä tyyli rantautua! Äiti osti tällaisen ihanan huovutustyön.

IMG_8705-normal.jpgIMG_8706-normal.jpg

Virkkaus on nyt kuulemma suuressa suosiossa Pariisissa, Suomenkin uutisissa taisivat siitä mainita. Tässä pajaa pitämässä joku julkkismies, joka virkkailee pipoja.

IMG_8708-normal.jpgIMG_8711-normal.jpg

Pyörittiin messuilla noin 7 tuntia ja metromatka päälle. Ei kovin kauaa ehditty hotellilla levätä, kun piti jo lähteä etsimään Mouling Rougea toiselta puolelta kaupunkia. Näytös alkoi 21 ja ajattelimme, että paikalla olisi hyvä olla viim. 20, koska meillä ei ollut vielä lippuja.

IMG_8715-normal.jpg

IMG_8723-normal.jpg

Ovelta meidät kuitenkin käännytettiin, koska esitys oli loppuun myyty :( Saatiin esite seuraavalle päivälle jossa numero, mistä lippuja voisi varata.

Mentiin kahville viereiseen kahvilaan harmittelemaan tilannetta ja juomaan sikakalliit juomat kaakao+pieni kalja yht. 17 euroa.

Päätin sitten soittaa heti siihen numeroon, jotta emme jäisi ilman seuraavan päivän lippuja. Äiti käski puhelun lomassa kysymään, eikö varmasti tälle illalle olisi lippuja, ja yllättäen 2 peruutusta oli tullut ja meidät käskettiin välittömästi siirtymään tien toiselle puolelle :)

IMG_8747-normal.jpgIMG_8746-normal.jpg

Esityksessä kuvien ottaminen oli suurimpien Ranskan oikeustoimien uhalla kielletty, joten sieltäpä ei kuvia. Jokaisen pitää itse kustantaa pääsyliput (109e/hlö), jos haluaa nähdä tämän mahtavan cabareen ja kaikki ne tissit ja pyllyt ;)

Mulla oli illan mittaan vähän kipeä olo, ja tuon parituntisen shown jälkeen huomasin, ettei mulla lähtenyt ääntä enää ollenkaan :( Loppuilta siis hiljaisuutta ja hotellilla lääkkeeksi niin pitkä höyrysuihku, kuin kuumaa vettä riitti ja villasukat jalkaan. Hotelli oli by the way ihan perus normihotelli, mutta meidän huoneessa oli aika kylmä! Respan nainen käski laittamaan patteria kovemmalle, mutta me ei löydetty huoneesta kuin 4 ruuvin jälkeä, jossa patteri oli ilmeisesti joskus ollut...?

Seuraavana aamuna taas messuille reippaana -jalat alkaa pikkuhiljaa jo tottua näihin kävelymääriin ja mun 12cm korkoihin-

Väsytti kuitenkin sen verran, että jäin virkkauspajalle juttelemaan muiden messulaisten kanssa ja juomaan hyvää teetä.

IMG_8758-normal.jpg

Virkkauspajassa opetettiin tekemään virkkaamalla tai neulomalla lampaita:

IMG_8759-normal.jpg

Kävin katsomassa myös neulomisen nopeuskilpailuja, joka oli kyllä tosi hauskaa katsottavaa :) Näillä pariisittarilla oli vain eriskummallinen tapa neuloa, en tiedä olisiko meidän tyyliä hyväksytty kilpailussa, mielestäni se on paljon helpompi ja nopeampi.

IMG_8761-normal.jpg

Tämä reunimmainen punapaitainen nainen neuloi NIIN nopeasti, että yleisöstä kuului oikein kohauksia, kun nainen vaihtoi riviltä seuraavalle SEKUNNEISSA! Kaikilla osallistujilla oli siis tuo samankokoinen tekele, kuin tuossa keskellä valkopaitaisella naisella näkyy käsissä, samat puikot jne.

IMG_8764-normal.jpg

Äitikin tuli tekemään lampaan :)

IMG_8767-normal.jpg

Vietimme pelkän messupäivän ja illalla hotellilla keskityimme tutkailemaan mitä tuli ostettua ja tietenkin piti heti saada neula ja koukku käteen ja päästä hommiin!

2014-02-07%2023.22.54-normal.jpg

Lauantaina päätimme pitää messuvapaan päivän, ja keskittyä Pariisin nähtävyyksiin. Luin tuosta pikku raamatustamme, että aina la ja su lähistöllä järjestetään maailman? suurin ulkokirppis (epäilen kyllä tätä maailman suurin, koska järjestetään siis joka viikonloppu..)

Kuitenkin, aivan ihania löytöjähän täälltä olisi tehnyt, ja ostikin  muutaman vanhan ruostuneen avaimen ja peltipurkin. Muuten hinnat oli aika tyyriit ja ihanuudet liian isoja jo valmiiksi liian täyteen matkalaukkuun.

IMG_8769-normal.jpgIMG_8772-normal.jpgIMG_8773-normal.jpgIMG_8778-normal.jpgIMG_8779-normal.jpgIMG_8780-normal.jpgIMG_8782-normal.jpg

Siiten muutamilla metronvaihdoilla Louvreen, jossa odotti, mikäs muu kuin jono:

IMG_8797-normal.jpg

Vaikka jono näytti epätoivoisen pitkältä se eteni todella nopeasti. Nopeasti myös selvisi, että tämä oli vain jono turvatarkastukseen, ja sisällä oli eri jonot lipunmyyntiin. Mutta me onneksi osattiin näppärinä maalaistyttöinä ostaa liput automaatista, johon juuri kukaan ei tajunnut jonottaa.

IMG_8793-normal.jpgIMG_8794-normal.jpgIMG_8795-normal.jpgIMG_8800-normal.jpgIMG_8802-normal.jpgIMG_8806-normal.jpgIMG_8814-normal.jpg

Ja tätähän ne suurinosa tänne varmaan tulee katsomaan. Niin mekin.

IMG_8815-normal.jpg

Vaikka muitakin mielettömiä (ja monta kertaa suurempia -vaikka koolla ei ole väliä?) teoksia on olemassa.

IMG_8820-normal.jpg

Kuten tämä:

IMG_8822-normal.jpg

Mutta löytyihän se Liisakin! Wohoo! ;)

IMG_8829-normal.jpg

No, pääsin mie vähän lähemmäksi. Ainoa, jota vartioitiin ja joka oli turvalasin takana. Olin kyllä yllättynyt, että tätä sai ylipäänsä kuvata.

IMG_8832-normal.jpg

Joku muukin oli lähtenyt katsomaan:

IMG_8837-normal.jpg

Lähdettiin aika nopeasti sen jälkeen pois, kun olimme alimmissa kerroksissa, jossa ilma oli aika huono, ja joku nuorimies alkoi äkisti oksentamaan kaaressa meidän lähellä. Meni paniikkiin ja pyöri ympyrää, tietenkin meitä seuraten ja ulospääsyä etsien ja samalla oksensi koko ajan niin että yrjö vaan lensi kaaressa joka puolelle. Hrrrr.

IMG_8869-normal.jpg

Raitista ilmaa, kiitos!

IMG_8875-normal.jpg

Oltiin pihalla taas niin poikki kävelemisestä, että hypättiin tällaiseen hop on- hop off tyyppiseen bussiin. Hyvää opastusta mainostettiin useilla eri kielillä, mutta kuulokkeista tuleva opastus oli kyllä surkea ja suurimmaksi osaksi pelkkää musiikkia. Hyvää oli kuitenkin se, että päästiin sateensuojaan ja lepuuttamaan jalkoja sekä kiertämään tärkeimmät nähtävyydet, joihin emme varmaankaan metrolla olisi jaksaneet lähteä enää suunnistamaan.

IMG_8879-normal.jpg

Silta, jossa mielettömän paljon näitä rakkauslukkoja:

IMG_8882-normal.jpg

Notre Dame:

IMG_8887-normal.jpg

Champs-Elyseen varrella:

IMG_8911-normal.jpgIMG_8906-normal.jpg

Champs-Elyyseen päässä Riemukaari:

IMG_8909-normal.jpg

Joka oli kyllä yllättäen VALTAVA:

IMG_8920-normal.jpgIMG_8921-normal.jpgIMG_8926-normal.jpg

Niin, Pariisissakin voi juosta. Ihmiset myös täällä lenkkeilee. Eipä tullut mieleenkään ottaa lenkkitossuja matkalle mukaan, vaikka salikamat kyllä otin mahdollisen hotellin kuntosalin varalle. Olin tosiaan vähän kipeä koko reissun, joten kuntosali jäi käymättä, ja lenkkiä tuli tehtyä ihan tarpeeksi joka päivä kävellen. Olisi pitänyt ottaa askelmittari mukaan!

Tosiaan aika paljon näitä lenkkeilijöitä näkyi joka puolella niin Eiffelillä kuin muissakin nähtävyyskohteessa. Itse en kyllä tykkäisi yhtään juosta tällaisessa vilinässä. Ihmettelen muutenkin miten selvittiin hengissä kaikki tienylitykset.

IMG_8929-normal.jpg

Lopuksi vielä vähän shoppailua. Löysin vauvalle tuliaisia ja toki myös Ainolle. Katsokaa nyt miten pieni tuo body on!!! (Vrt. kirjan takakansi). Balleriinat on ystävän tyttövauvalle.

2014-02-07%2019.43.46-normal.jpg

Tässä pari huonoa kuvaa Ainon tuliaisista. Äiti osti Ainolle tuollaisen aivan ihanan pariisittalaismekon, leggarit ja alla olevan paidan. Minä ostin Minnie lenkkarit kevääksi.

2014-02-10%2008.31.12-normal.jpg2014-02-10%2008.30.15-normal.jpg2014-02-10%2008.30.01-normal.jpg

IMG_8930-normal.jpg

Sunnuntaina oli lähtöpäivä, ja kävimme matkalaukkujen kera vielä viimeisen kerran messuilla. Kaikki vähänkin mieltä kaihertamaan jääneet käsityöpaketit tuli ostettua ja pyörimme myös näyttelyalueella, jossa ihan mielettömiä tilkkutöitä. (Huom. Suomen lippu!)

IMG_8942-normal.jpg

IMG_8952-normal.jpgIMG_8950-normal.jpgIMG_8949-normal.jpgIMG_8948-normal.jpgIMG_8947-normal.jpgIMG_8946-normal.jpgIMG_8945-normal.jpg

Tässä vielä vikat kuvat messualueesta, josta suunnattiin lentokentälle yhdellä ratikalla ja parilla metrolla. Kannattaa muuten Pariisin kentällä varautua siihen, että siellä liikutaan T1 ja T2 välillä metrolla, välimatkat on vähän muuta kuin Suomen pikku kentillä ;)

IMG_8957-normal.jpgIMG_8958-normal.jpg

Kiitos Pariisi! Ja tietenkin äiti, joka tämän ihanan reissun mulle lahjaksi antoi <3

Lopuksi vielä plussat ja miinukset:

Moitimme:

- tylyt pariisilaiset (kyynärpäätaktiikka ja se töniminen, argh!)

- kaikki ranskaksi (seriously, edes metron infossa työskentelevä naikkonen ei puhunut SANAAKAAN englantia). Pääskää jo yli siitä, että englanti on se valtakieli!

- jo-not-ta-mi-nen (johon tosin sesonkiaikaan saa varautua vielä enemmän..)

Kiitämme:

- hyvä matkaseura :)

- aivan mahtavat messut, suosittelen kaikille käsitöistä kiinnostuneille!

- paljon tapahtumia, nähtävää, koettavaa

- helppo ja edullinen joukkoliikenne

- nähtävyydet, hyvät opasteet (hyvä opaskirja/kartta oli meille ehdoton)

- edullinen hotelli

- sää, vaikkakin oli melko synkkää ja sateista niin ilma oli raikas ja kun tulee Suomen pakkasesta ei ilma tuntunut lainkaan kylmältä vaan tuollainen +9 on aika miellyttävä. Itse en muutenkaan ole mikään +33 asteessa viihtyvä, vaan +20 on ihan maksimi. Lisäksi sää suosi meitä siinä mielessä, että olimme aina sisätiloissa, kun vettä satoi.

- sama valuutta :)